De concurrent bashen in een advertentie

Concurrenten zijn nodig om samen de markt te veroveren. Twee concurrenten die hun pijlen op elkaar richten worden samen groot. Bekende voorbeelden zijn Coca Cola en Pepsi of Samsung en Apple of Burger King en McDonalds. En we zien supermarkten ook steeds meer dit soort reclames inzetten, vaak met een prijsvergelijking.

Vergelijkende reclame

Door een vergelijkende reclame te maken wordt er een referentiepunt vastgelegd en vervolgens wordt er gezegd dat het product (of dienst) van de adverteerder beter is. Dit wordt niet altijd expliciet zo gezegd, soms is humor voldoende. Door te vergelijken met een concurrent wordt de keuze beperkt voor de consument. Blijkbaar zijn dat namelijk de merken waar het om gaat.

Soms maken fans deze advertenties

Als een klein aantal merken de markt domineert dan zullen andere spelers ook proberen deze te gebruiken in campagnes om te groeien. Zo was Nokia erg blij dat Apple de iPhone in meer kleuren ging leveren, dat had elke kleuter Nokia namelijk al bedacht.  En niet altijd zal een bedrijf zelf deze reclames maken of publiceren. Ook de fans van het merk maken dit soort reclames, die dan vervolgens weer worden verspreid op het web.

Atari had niets om mee te vergelijken en dus werd er naast hun spellen een leeg beeldscherm geplaatst.

Voorbeelden van vergelijkende reclames

Hieronder staat een aantal voorbeelden van vergelijkende reclames.

Picks up five times more women than a Lamborghini Nokia response to Apple iPhone 5cMcDonald's Burger King Big Mac WhopperAdvertentie 2CV. Ferrari, Rolls Royce, PorscheSamsung Galaxy SIII en Apple iPhone 5Vergelijkende reclame Atari Fed up DHL FedEx Ups

Coca Cola reactie op Advertentie Pepsi HalloweenCommodore Apple vergelijkende advertentie Pepsi vs Coca Cola vending machine snow AdTanken bij Tango, plassen bij Shell Commodore Apple vergelijkende advertentie Woonexpress Ikea opploren oppleuren vergelijkende reclame Woonexpress Ikea vergelijkende reclame Pepsi vs Coca Cola Rietje Straw Ad ilocal gouden gids vergelijkende reclame

Leave a Reply

Best Wordpress Popup Plugin
Skip to content
%d