Waarom het pauw-logo van NBC kleurig moest zijn

NBC logoHet NBC-logo is een kleurige waaier en als je goed kijkt is te zien dat het een pauw is. De kleuren zijn de veren en het lichaam is een negatieve spatie in deze kleuren. Het logo werd niet alleen voor de herkenbaarheid van NBC toegepast, het had nog een doel. 

RCA was in de jaren ’50 eigenaar van NBC en wilde televisies verkopen, kleurentelevisies. RCA wilde de kijkers vertellen dat het de moeite waard was een kleuren-TV te kopen. En dat de verbeterde kijkervaring alleen kon worden bereikt met (uiteraard) een kleurentelevisie.

Door een logo in kleur te gebruiken werden zwart-witkijkers geconfronteerd met het gevoel iets te missen. Een regenboog was te voor de hand liggend. Een vlinder werd het ook niet. Een pauw werd geselecteerd. Proud as a peacock was (toen) een bekende uitdrukking: Trots als een pauw.

logo NBC 1956
Het ontwerp van het NBC-logo uit 1956
NBC logo 1962
Het NBC-logo van 1962 tot 1975
NBC logo 1976
Van 1976 tot 1979 werd de pauw vervangen door een N
logo NBC 1979
De N blijft in 1979 en de pauw is weer terug
NBC logo 1986
In 1986 verdwijnt de N, de Pauw is weer terug en de letters NBC worden eronder in kapitalen geplaatst.

 

NBC logo
Het huidige NBC-logo

TL;DR

Het logo van NBC is kleurig omdat het als marketingmiddel werd ingezet om kleurentelevisies te promoten in de jaren ’50.

 

Leave a Reply

Skip to content
%d bloggers like this: