Geen reclame voor een bikini – leer lezen en schrijven

lezen en schrijven bellen pictogram
leer lezen en schrijven, 0800 023 44 44

Analfabeten en laaggeletterden kunnen niet of slecht lezen, spellen en schrijven. Dat is vervelend, want dit blog kan dan niet gelezen worden. Ook een gebruiksaanwijzing, naamplaatje of een brief van de gemeente is niet te lezen. Met pictogrammen en beelden wordt er geprobeerd meer mensen aan te sporen te leren lezen en schrijven (zie inzet).

De stichting Lezen en Schrijven wil de geletterdheid vergroten. SIRE heeft al eens een campagne gevoerd in Nederland voor bewustwording van dit probleem.

Ook in andere landen wordt analfabetisme onder de aandacht gebracht. In Frankrijk was er in 2013 een campagne waarin op posters met tekst duidelijk wordt gemaakt dat het beeld en de tekst op de posters niet in overeenstemming zijn. In de VS moeten de punten worden verbonden om het woord READ te vormen. Een Canadese bibliotheek laat de EFORBE en AFTER zien en en SIRE heeft een campagne in de Vodafone-stijl gemaakt.

Zie hieronder de negen voorbeelden van de reclamebeelden over en voor analfabetisme.

Bikini niet lezenanalfabetisme advertentie dots USA analfabetisme advertentie Laubach literacy analfabetisme advertentie luxe resort analfabetisme advertentie mascara analfabetisme advertentie movie analfabetisme advertentie SIRE analfabetisme advertentie auto analfabetisme advertentie computer

Leave a Reply

Skip to content