Met of zonder spatie?

spatie Van DaleAan elkaar is niet aan elkaar geschreven. Samenstellingen schrijven we wel aan elkaar. Een klein kind is niet hetzelfde als een kleinkind. Toch sluipt langzaam de onnodige spatie de Nederlandse taal in.

Op de site Signalering Onjuist Spatiegebruik is negen jaar lang bijgehouden welke spatiemissers er zijn gemaakt. Helaas wordt die pagina niet meer bijgewerk. Op Twitter komen de onjuiste spaties nog wel voorbij.

Socialmediatraining en 24-uurseconomie worden aan elkaar geschreven, alhoewel over samenstellingen met getallen niet iedereen het met elkaar eens is. Een streepje mag ertussen als het daarmee de betekenis verduidelijkt en bij een klinkerbotsing moet het streepje zelfs: ski-instructeur, auto-onderdelen en rente-inkomsten.

De drang om woorden los te schrijven is misschien wel ontstaan onder invloed van de Engelse taal. Accountmanager is inmiddels opgenomen in de Van Dale. Het oorspronkelijk woord wordt in het Engels geschreven met een spatie: account manager.

Op websites worden samenstellingen regelmatig verkeerd geschreven. Met twee woorden die als trefwoord kunnen dienen kan een site beter scoren in zoekmachines en daardoor ook vaker worden bezocht. Een spelfout voor meer bezoek. In de tekstverwerker komt snel een rood streepje onder woorden die onbekend zijn. De losse woorden zijn wel bekend en met het toevoegen van een spatie verdwijnt de akelige, rode streep van het scherm.

Het Tweede Kamerlid is een uitzondering want Tweede Kamer wordt als een geheel gezien. Dan mag de spatie ook in de samenstelling blijven staan. Dit geldt ook voor een Albert Heijnfiliaal.

Tien jarigen onder de tienjarigen. Vijf tienjarigen, vijftien jarigen of vijftienjarigen. Tien minutengesprekken zijn tien gesprekken van minuten en tienminutengesprekken zijn gesprekken van tien minuten.

De Ierse whiskeyliefhebber (ja, ey) bleek een Schotsewhiskyliefhebber (ja, y). Drie dames fietsen op drie damesfietsen. Zijn lieve heersbeestjes net zo lief als lieveheersbeestjes? Een spatie kan de betekenis veranderen. De lange afstandsloper is niet per sé de langeafstandsloper.

In het geval de spatie toch de voorkeur heeft van de schrijver, laten we dan afspreken dat achter elk woord, of zelfs achter elke lettergreep een spatie wordt geplaatst.

Is dat een goe de af spraak? Of is het be ter om ach ter el ke let ter een spa tie te plaat sen. Ofzoudenwehelemaalgeenspatiesmeermoetenplaatsen? A c h t e r   e l k e  l e t t e r  i s   t r o u w e n s  l a s t i g  t y p e n.

Door die betekenisverandering door de spatie wordt er wel vaak gelachen. Spelfouten vallen op en geven daardoor publiciteit. Kijk maar naar onderstaande voorbeelden:

spaties, lang houdbaar schapsecretaresse dag, de kracht van spaties in marketingAlle dames hakken, waar moet de spatie?Zwarte pieten pakken, waar moet de spatie?

spatie? "Tien minutengesprekken"

heren toiletten invaliden toilet

grote boeken markt

Moes Tuin de tuin van Moe
Als het de tuin van Moe is, is het natuurlijk wel correct.

schoon geamaakt

Kleuterlijm

paashaas pakkenWarme Winter Voeten

Leave a Reply

Skip to content