Verberg de concurrent op een promofoto

Nike sponsort de Olympische sportploeg van de Verenigde Staten. Ook het basketballteam valt hieronder. Verschillende basketballers hebben zelf contracten met andere kledingmerken. Op de teamfoto die Nike liet maken voor de Spelen in Brazilië is geen concurrerend kledingmerk te zien.

Nike, Adidas en Anta

De teamfoto wordt voorafgaand aan de Olympische Spelen gemaakt en moet de wereld laten weten dat de jacht op het goud is geopend. Harrison Barnes (8) en Kyle Lowry (7) hebben een deal met Adidas. Klay Thompson (11) wordt gesponsord door Anta. Zij staan dan ook achteraan. Hun schoenen zijn niet zichtbaar op de foto. 2016 olympics Nike basketball

Dwight Howard en Adidas

In 2008 stond de voet van coach Mike Krzyzewski voor de schoenen van Dwight Howard. Adidas was hierdoor niet zichtbaar op de teamfoto.

2008 olympics nike adidas Basketball

Michael Jordan en Nike

In 1992 werd het dreamteam gesponsord door Reebok. Michael Jordan werd gesponsord door Nike. De warmingup-kleding en ook de kleding die bij de medailleceremonie werd gedragen had het Reebok-logo aan de rechterkant. De spelers ritsten allemaal het jack open zodat de kraag over het logo viel en hierdoor niet zichtbaar was.

Michael Jordan, Charles Barkley en Magic Johnson droegen ook nog een Amerikaanse vlag over hun rechterschouder. Niet alleen uit patriottisme, ook om het logo van Reebok te bedekken.

1992 Olympics Reebok logo covered Michael Jordan flag 1992 Olympics Reebok logo covered Michael Jordan flag medal

Het was niet het enige wat opviel op het podium van de Olympische Spelen in 1992 in Barcelona.

Litouwen en The Grateful Dead

Litouwen speelde verdienstelijk mee tijdens de Olympische Spelen. Er was na het uiteenvallen van de de Sovjetunie nog geen nationale basketbalbond. Wel waren er goede spelers zoals Sarunas Marciulionis die als guard speelde bij de Warriors. Hij zocht naar financiële middelen om kwalificatie voor de Olympische Spelen in Barcelona te bekostigen. Uit onverwachte hoek kwam hulp, de band The Grateful Dead besloot te helpen. (zie ook dit bericht op CNN, 26-7-1996) en dit artikel op SFgate, 21-5-1996)

De band ondersteunde het team met een bedrag dat voldoende was om het team naar Barcelona te brengen. Ze stuurden ook hun kleurige shirts en een broek met een dunkend skelet mee. Tijdens de Spelen werden ze de culthelden. Ze verloren van het samengestelde team van voormalige Sovjetstaten. Vier jaar daarvoor hadden onder andere Marciulionis en Sabonis nog voor de Sovjetunie van de VS gewonnen in de finale.

In de halve finale werd verloren van het Dream Team. De Litouwers wonnen uiteindelijk het brons van het samengestelde voormalige Sovjetteam. Net daarvoor hadden ze een schoenensponsor gevonden. Bij de medailleceremonie besloten ze om The Grateful Dead te bedanken. Ze verschenen in de kleurige shirts op het podium.

1992 bronze medal Litouwen Lithuania Grateful Dead kleur

Leave a Reply

Skip to content