Kanonne, wat een hoop letters

Berlijn is een fantastische stad. De historische gebouwen, de manier waarop de geschiedenis wordt verteld, de aandacht voor het verleden, de parken, de creatieven, de vriendelijke inwoners, de uitstekende bereikbaarheid en natuurlijk de musea maken de stad levendig.

Lichtspiele Buchstabenmuseum BerlinEén museum steekt met kop en schouders boven al die andere musea uit: het Buchstabenmuseum. Oude gevelletters en lichtreclames zijn hier te vinden. Via S-Bahnstation Bellevue of U-Bahnstation Hansaplatz is het een klein stukje lopen. Van A tot Z is het een feest voor typografen, marketeers, schrijvers, drukkers en reclamemakers.

Berliner, BuchstabenmuseumDe collectie bestaat uit alles tussen kleine letters van een paar centimeter tot metershoge kapitalen. Overal letters in verschillende huisstijlen, lettertypes en kleuren. De handgemaakte neonletters in het lettertype van de toenmalige kleine fabrikanten stralen.

Het Buchstabenmuseum is net verhuisd. Onder de trein- en metrobaan is een plek gevonden met genoeg ruimte om de letters te exposeren. Bij de entree wordt gevraagd de handschriftencollectie aan te vullen. Buchstabenmuseum staat bovenaan de pagina in een groot tabelboek. In verschillende schrijfstijlen is dit nageschreven.

handschrift Buchstabenmuseum Berlin

Net na de verhuizing is nog niet alles op de juiste plek neergezet. Nu staan verschillende letters in rijen tegen de muren of op pallets.

Zes bogen staan vol met letters. Dit depot is een reis door de tijd. Licht van buiten schijnt hier nauwelijks naar binnen. Hierdoor komen de verlichte letters nog beter tot hun recht. Letters van verschillende merken zijn in de juiste volgorde te zien. Andere zijn willekeurig gerangschikt en wachten op een betere plek. In de achterste boog is een grote A mooi uitgelicht.

Marijn BuchstabenmuseumDe meeste letters zijn afkomstig uit Berlijn. Ook een aantal buitenlandse letters zijn opgenomen in de collectie. Een J is er nog niet te vinden. Bij het schrijven van mijn naam heb ik daarom maar een U gehalveerd.

Het museum is geopend op vrijdag en zaterdag van 13.00 tot 17.00.
http://www.buchstabenmuseum.de/

Meer foto’s van das Buchstabenmuseum

go there Buchstabenmuseum Berlin

ingang Buchstabenmuseum Berlin

Servus Buchstabenmuseum Berlin made neon papier Buchstabenmuseum Berlin  letters Buchstabenmuseum Berlin letters (2) Buchstabenmuseum Berlin A Buchstabenmuseum Berlin Betten-Rutz Buchstabenmuseum Berlin EI Buchstabenmuseum Berlin

 

Leave a Reply

Skip to content