Terugblikken op 2021

2021 is een bijzonder jaar. Een jaar waarin ik mijn (eerste) boek heb gepubliceerd en het jaar waarin ik startte bij GGMD als Adviseur Marketing en Communicatie. Nu het bijna 2022 is, blik ik graag terug.

Boek over mijn dochter Anna Sophie

Mijn boek is in het begin van het jaar gepubliceerd. Hierin vertel ik over mijn dochter Anna Sophie met een ernstig meervoudige beperking. Zij ging uit huis. Het tweede deel van het boek gaat over hoe we in de eerste lockdown haar twee maanden niet mochten bezoeken. Ik twijfelde nog of corona wel een actueel onderwerp was toen ik uitgevers benaderde. Inmiddels zitten we in de zoveelste lockdown. Met Anneke Bakker van Saam Uitgeverij heb ik mijn boek gepubliceerd. De diverse gastblogs en artikelen leverden mooie publiciteit op en de verkoop gaat nog steeds goed. Uit het hele land krijg ik reacties van ouders, zorgmedewerkers en andere lezers.

  • Amerzine Anna Sophie Marijn cover
  • Anna Sophie, Marijn cover Amerzine

Aan de slag bij GGMD

Op 1 januari begon ik bij GGMD als Adviseur Marketing en Communicatie. De doelgroep dove en slechthorende mensen is een inspirerende doelgroep. De erkenning van Nederlandse Gebarentaal (NGT) in 2020 was een belangrijke stap waar ik op kon bouwen. GGMD bracht als eerste een jaarverslag uit in NGT. De communicatie intern en extern wordt steeds beter tweetalig. Dat wil zeggen NGT en Nederlands.

Extern lag de focus op kennismaken met partners en stakeholders, van VGN en Nederlandse GGZ, tot CI-centra, ziekenhuizen en het Zorginnovatieforum. Van leveranciers zoals Lost Founders en Baretta Media tot beursorganisatoren en belangengroeperingen in het hele land. Toch waren fysieke ontmoetingen niet vanzelfsprekend.

Elkaar ontmoeten

Het enige evenement waar ik in 2021 ben geweest is Werelddovendag (WDD) in Utrecht. Dat was ook gelijk het mooiste evenement van het jaar. Andere evenementen gingen niet door of werden doorgeschoven. GGMD was natuurlijk aanwezig bij WDD. Het was geen moment rustig bij de kraam. Met NGT, vierhandengebaren en Nederlands gingen mijn collega’s en ik met alle geïnteresseerden in gesprek. Veel collega’s kende ik alleen van videobellen en e-mail. Elkaar fysiek kunnen ontmoeten was waardevol.

Mijn collega’s zijn geweldig. Met zijn allen zorgen we ervoor dat GGMD blijft groeien en vernieuwen. Tweetalig communiceren kan alleen als ik die talen ook beheers. Met de gebaren die ik met mijn dochter gebruik was er een mooi startpunt. De cursus NGT bracht me een stap verder, door het communiceren in NGT met gebaarvaardige collega’s ontwikkel ik me continu. Mijn woordenschat is nog niet groot genoeg, mijn mimiek kan veel beter en sneller kunnen gebaren staat op mijn wensenlijst.

Naamgebaar

Een naamgebaar kon niet uitblijven. Op basis van mijn achternaam kreeg ik mijn naamgebaar. Dankjewel. Volgend jaar brengt GGMD een magazine uit voor cliënten. Voor het voorwoord hiervan werd ik op de foto gezet met mijn naamgebaar. Beweging vastleggen in stilstaand beeld is een kunst. Zie de foto hiernaast die is gemaakt op de dag voordat mijn haar weer werd gemillimeterd.
En weer verder

Mijn contract bij GGMD is verlengd. Ideeën voor een volgend boek zijn er volop. Dankjewel dat we met elkaar werken, praten, sparren en elkaar blijven uitdagen. Op naar een mooi 2022.

Foto met Anna Sophie achter de piano: Ineke Oostveen, foto met naamgebaar Richard Sterkenburg, foto signeren: Anneke Bakker.

Leave a Reply

Skip to content