“Niets is mooier dan vandaag”

Zus duwt rolstoel van zusLieve Anna Sophie,

Vandaag word je zes. Vandaag is het zes jaar geleden dat ik vader werd. Bijna vier weken eerder dan gepland. Je bent geboren om 18.58 en de eerste dag was hectisch.

Je bent geboren met een afwijking aan een klep in je longslagader. Dit was levensbedreigend en er stond ineens een heel team aan kinderartsen, cardiologen en verpleegkundigen aan je bed. Ik zag je daar liggen op een verwarmde matras in je ziekenhuiswieg met al die slangen, meetapparatuur en omringd door specialisten. Je werd rustig bij het horen van mijn stem.

Van het Lucas-Andreasziekenhuis ben je overgebracht naar het AMC naar de afdeling Neonatologie, om precies te zijn een Neonatale Intensive Care Unit. Hier vocht je voor je leven. Vlak na jou kwam ik aan in het AMC. De spreuk bij de stilteruimte is vanaf toen mijn motto geworden: “Niets is mooier dan vandaag.”

Op de afdeling kreeg ik een inleiding in de kindercardiologie. Het ging over de kamers, de boezems, aorta, pulmonalis, zuurstofrijk, spieropbouw, medicatie en mogelijkheden om de afwijking te verhelpen. Dit kon met een openhartoperatie of een hartcatheterisatie. De eerste nacht zou het meest kritiek zijn. Als je deze zou doorkomen, maakte je goede kansen te overleven.

In de eerste nacht kreeg je last van de bijwerkingen van de medicatie en stopte je met ademhalen. Gelukkig waren er  machines die de ademhaling van je overnamen. Je raakte snel gewend aan de piepjes en geluidjes van alle metingen. Het geeft jou nu nog altijd rust om in het AMC te komen en daar deze geluiden te horen. Ik heb je verteld wat er allemaal gebeurde en zou gaan gebeuren.

Na deze ene dag was ik vader, ben ik amateur-cardioloog geworden, was ik ineens een heel stuk ouder en heb ik geleerd dat niets mooier is dan vandaag. Al zes jaar lang.

Papa

Leave a Reply

Best Wordpress Popup Plugin
Skip to content
%d