Van 0 naar 80 in een half jaar.

Een half jaar lang heeft hij gespaard. Het doel was een Lego-trein. De 7938 om precies te zijn. Zo rond de €100 had hij nodig. Eigenlijk wilde hij de trein gewoon krijgen. Dat vond ik niet zo’n goed idee. Hij mocht wel gaan sparen en hoe eerder hij het geld bij elkaar kreeg, hoe eerder hij zijn trein kon kopen.

We maakten een lijst, hier stond een balk op met vakjes die hij kon inkleuren. Als de balk vol was, had hij €100 en kon hij de trein kopen.

Opbrengsten verhogen

Hij was inventief. Hij onderhandelde over allerlei klusjes om te verdienen. De papiertjes verdwenen snel uit de tuin, de afwasmachine ruimde hij leeg, en hij poetste de fietsen. Vantevoren had hij onderhandeld over de prijs, soms kreeg hij niets. Ook dan werkte hij gewoon door.

Netwerk inschakelen

In april vond hij dat het niet snel genoeg ging en begon de acquisitie, heel subtiel wees hij iedereen die op bezoek kwam op zijn spaarpot en vertelde hij dat hij voor een trein spaarde. Hij kon snel veel vakjes inkleuren.

Onderhandelen

Het succes leidde tot meer inventiviteit. Hij zocht naar meer manieren om zijn spaarpot te vullen. Als hij ergens iets kon besparen kreeg hij het bespaarde bedrag. En dat hebben de middenstanders hier in de buurt geweten. Aardbeien voor de helft van de prijs, een hand kleingeld laten zien en vragen of dit genoeg was voor de boodschappen en op de kermis gewoon nergens ingaan.

Vaak leverde dit geld op, soms ook iets anders. Hij heeft honderden voetbalplaatjes, kreeg een appel bij de groenteboer of een broodje bij de bakker.

Papiertjes

Hij zat afgelopen zondag op 80% van het streefbedrag. Wellicht valt er ergens iets te onderhandelen of was er een aanbieding. En ja hoor, voor €80 vonden we de trein. Die hebben we gelijk besteld. Zijn spaarpot met veel munten en zelfs een paar briefjes, of zoals hij het noemt: papiertjes, gaf hij aan mij. Ik maakte het geld over en de trein kwam naar ons toe.

Bouwen en spelen

Gisterenavond is de trein bezorgd, en vanmiddag gaat hij hem bouwen. 6-12 staat er op de doos, volgende week wordt hij vijf. Hij vertelt trots aan iedereen dat hij zelf heeft gespaard voor de Lego-trein. Hij besloot ook om voor iets anders te gaan sparen. Iets groots, hij moet alleen nog bedenken wat.

Lego trein 7938

Leave a Reply

WordPress PopUp Plugin
Skip to content
%d bloggers like this: