Eerste zwemles van de kleine man

Kikker, vliegtuig, potlood.
Kikker, vliegtuig, potlood.
Kikker, vliegtuig, potlood.
Kikker, vliegtuig, potlood.

 

Dit is niet een willekeurig gekozen reeks woorden. En het is ook niet mislukte haiku of een onvolledige limerick. Dit is de zwemles van mijn zoon. Hij kwam thuis na zijn eerste zwemles. Niet alleen mocht hij van de eerste groep (rood) gelijk naar de volgende (groen), ook vertelde hij dat de reeks kikker, vliegtuig, potlood belangrijk was.

Watertrappelen

In de tijd dat ik leerde zwemmen was er een technische uitleg. Intrekken, spreiden, sluiten. Watertrappelen was verschrikkelijk. Een minuut lang op een plek blijven en je hoofd boven water houden. Je kwam nergens, terwijl je in die minuut naar de overkant had kunnen zwemmen, van het startblok had kunnen springen of een paar ringen van de bodem kon opduiken.

De klok in het zwembad

De klok met een secondewijzer die vanuit het midden twee kanten op ging liep tergend langzaam. Ik heb me nog verbaasd over die rare wijzer die tegelijkertijd de 15 en 45 seconden, of 21 en 51 seconden tegelijk aangaf. Het nut ontging me, nog steeds trouwens. Een beetje rekenen was prima om een halve minuut later uit te rekenen.

Beginnen op heel

Eigenlijk was het ook de luiheid van de badmeester. Altijd beginnen op heel. Alsof 12 seconden na heel niet het begin van een minuut watertrappelen kon zijn. Als je dan op drie seconden al in het water lag, betekende dat dat er 57 seconden watertrappelend overbrugd moest worden voordat er begonnen kon worden aan de minuut watertrappelen. Met de dubbele wijzer was het elke minuut twee keer heel waardoor er dus een halve minuut minder gewacht hoefde te worden voor het startsein. Dat is dan wel weer een voordeel van die gekke secondewijzer.

De benen

De eerste zwemles van mijn zoon was eigenlijk een proefles. Hiermee wordt ingeschat in welke groep er de volgende keer verder wordt gegaan. Hij vindt het geweldig. Het watervrij maken was leuk. Hij mocht ringen van de bodem pakken, drijven op zijn rug, door het water in het ondiepe bad lopen en zelfs een stuk van de basistechniek meekrijgen. De beenslag leerde ik als volgt: intrekken, spreiden, sluiten. En dat blijven herhalen.

De benen, de techniek

image

Tegenwoordig wordt het beeldender uitgelegd. Misschien vroeger ook al, alleen niet in het zwembad waar ik ‘s ochtend om half zeven les had.

Kikker, buig je benen. (Intrekken)
Vliegtuig, spreid je benen (Open)
Potlood, sluit je benen (Toe)

Fantastisch, het wordt hier nu de hele tijd geoefend. Zelfs in bed hoor ik hem kletsen: “Kikker, vliegtuig, potlood.”

Leave a Reply

Skip to content
%d bloggers like this: