Cupcakes maken, level: dochter van vier met papa

Ze mocht kiezen wat ze wilde doen en koos voor cupcakes maken. Prima, niet klimmen in de boom of fietsen voor het huis, niet basketballen of spelen in de zandbak. Het werd cupcakes maken.

Vrouwen en cupcakes

Een cupcake heeft een magische aantrekkingskracht op vrouwen. Van die minicakejes in een papieren omhulsel die perfect in een holle kies passen. Ik ben er nog niet achter, misschien is het het kleine, schattige formaat. Of is het knutselen, de uitspatting van creativiteit, en het samen gezellig bezig zijn er de oorzaak van.

Vader en dochter van vier maken cupcakes

Goed, mijn dochter en ik bakken cupcakes en natuurlijk versieren we ze met roze suikerhartjes, veel hartjes. Het bakken is makkelijk, het versieren uitdagend. Er zijn manieren om het hele proces te omzeilen en bij een van de vele hobbybedrijven van ondernemende moeders de versierde cupcakes te kopen. Dit is echter niet de bedoeling, het gaat nu om het proces van meel tot versierde cupcakes.

Benodigdheden

Cupcakes groeien niet aan de bomen en het kost wat inspanning ze te maken. Hieronder staat wat er allemaal nodig is om cupcakes te maken. Daaronder staat het recept.

De basis, de cake

De cake is belangrijk, zonder cake geen cupcake. Wij gebruikten kruidencake.
-Een pak cakemix (is te koop in de supermarkt en die uit het kerstpakket is ook geschikt. En ja, natuurlijk mag je je eigen cakemeel maken. Ga je gang.)
-Water, bij een makkelijke pak cakemix voeg je alleen water toe.

Versiering

Voor de versiering heb je ook het een en ander nodig
-Fondant of marsepein. Geen idee waar dit te koop is, deze hebben we gekregen van een lieve tante en nichtje
-Versierselen, zie boven. Vraag die lieve tante of nichtje.
-Plakspul, water zou kunnen. Jam of chocoladepasta ook en poedersuiker met een paar druppels water werkt uitstekend.
-Poedersuiker

Materiaal

Hieronder staat de lijst van materiaal dat nodig is om de cake te kunnen maken, de versierselen voor te bereiden en de cupcakes gestalte te geven.
-Cupcakevormpjes, zijn in bijna elk huishouden waar tenminste een vrouw deel uit van maakt wel te vinden. Kijk eens in dat mandje of achter die handige bakjes
-Deegroller
-Ovenschaal, bakschaal of cupcakevormbakblik (ja, bestaat echt)
-Oven
-Uitsteekvormpjes
-Mes
-Beslagkom
-Lepel
-Maatbeker
-Snijplank of leeg aanrecht
-Kookwekker of een goed gevoel voor timing
-Breinaald of iets anders met een scherpe, lange punt.
-Bakje
-Cupcakestandaard

De cake maken, authentiek recept.

Verwarm de oven voor op 180°C. Of zoals wij deden, draai de knop naar vijf uur. Dit bleek 160°C te zijn.
Begin dan met het maken van de cake.
Gooi de mix in de beslagkom en roer de juiste hoeveelheid water erdoorheen.
Zet de cupcakevormpjes, of zoals mijn dochter ze noemt: cupcakeschillen, op de bakplaat.
Giet de cakemix in de cupcakeschillen. Wij hebben er lukraak dertien gepakt, toen was de bakplaat vol. Zet dan de bakplaat met de gevulde cupcakevormpjes in de oven.

De fondant

Begin nu met de fondant. Rol dit uit met de deegroller tot een mooie plak.
Als de fondant blijft plakken, strooi dan wat poedersuiker.
Steek nu net zoveel vormen uit als dat er cupcakes zijn en steek ook heel veel kleine rondjes uit. Van deze rondjes ga je roosjes rollen.
De uitgestoken vormpjes, bij voorkeur hartjes, laat je liggen.
Leg drie of vier rondjes op een rij, laat ze elkaar half overlappen en rol de rij op.
Snij deze doormidden en tadaa, daar zijn de roosjes. Maak nog wat meer roosjes. En als ze niet op roosjes lijken is het in ieder geval een kunstzinnige uitspatting.
Strooi poedersuiker in een bakje. Geen idee hoeveel, gewoon wat in dat bakje strooien. Met de grote opening gaat het goed, maar strooi dan voorzichtig. Doe hier een druppels water bij en roer het tot een egale mix. Mijn dochter deed dit uitstekend en herkende dit direct als lijm.

De cake uit de oven halen

Na een minuut of twintig open je de oven en prik je met de breinaald in een cakeje. Als die er bij het uithalen schoon uitziet zijn de cupcakejes klaar. En pas op, ze zijn heet.
Haal ze uit de oven.
Laat ze nu afkoelen.
Zet de oven uit.

De cupcakes versieren

Het versieren van de cupcakes is precisiewerkAls de kaboutercakes zijn afgekoeld kan het versieren beginnen.
Pak een uitgestoken hartje van fondant en smeer hier wat plakspul van poedersuiker op.
Plak deze vervolgens op een cupcake.
Ook de bovenkant van het hartje mag zo worden ingesmeerd. Hierop mogen de strooihartjes en roze suiker uit diezelfde bus en een roosje dat je al eerder hebt gerold.
Als de decoratie er mooi opzit (of als het gewoon blijft zitten in de asymmetrische vorm die je met een soepele handbeweging hebt gecreëerd bij het van zo hoog mogelijk op de cakejes strooien) ga je verder met de volgende.
Mijn dochter heeft de suikerhartjes heel secuur op de fondant geplakt.

De cupcakes presenteren

De cupcakes die af zijn zet je op de cupcakestandaard. Ja, ook die hebben we. Mijn dochter wist precies waar. Er was plaats voor dertien cupcakes en dat was precies het aantal dat we hebben gebakken. Toeval? De bakplaat en de cupcakestandaard hebben dezelfde capaciteit, natuurlijk is dat geen toeval.

Schrijf er een blog over

Als alle cupcakes zijn versierd en op de standaard zijn gezet wacht je tot iedereen thuis is en ga je ze opeten. Maak er eerst nog een foto van. En schrijf er een blog over.

Meer mogelijkheden

Natuurlijk kan je met de fondant nog veel meer doen. Bijvoorbeeld als er meerdere kleuren beschikbaar zijn. Ook de versierselen zijn er in allerlei variaties. Dit is wel een level hoger: cupcakes bakken voor gevorderden.

Alle dertien cupcakes op de cupcakestandaard

Leave a Reply

Best Wordpress Popup Plugin
Skip to content
%d