Zomertijd, het principe.

ZomertijdDe zomertijd gaat dit weekend weer in. Zondagnacht wordt de klok van twee naar drie uur gezet. Er verdwijnt een uur en daarmee is zondag de kortste dag van het jaar. Dat uur komt er eind oktober weer bij, dan is er een dag van vijfentwintig uur. Of het nuttig is? Geen idee.

Bioritmes worden verstoord, ‘s ochtends rond wakkerwordtijd is het ineens donker en ‘s avonds is het langer licht. Althans volgens de klok, in eerste instantie nog niet voor het bioritme. Aan het begin van de zomertijd voelt het op de normale tijd opstaan ineens als midden in de nacht uit bed klimmen.

Biologische klok

Dat uur dat dit weekend verdwijnt, wordt eind oktober weer teruggegeven. Iedereen is dan inmiddels gewend aan de aangepaste biologische klok, en met een uur extra verandert het allemaal weer. De zomertijd zorgt voor energiebesparingen omdat het licht minder lang aanhoeft, aan de andere kant draait de airco langer door. Het is gek dat de zomertijd in de lente begint en in de herfst eindigt. De zomertijd loopt dus door drie seizoenen (de wintertijd trouwens ook.)

De natuur doet niet mee

De natuur doet er niet aan mee. Koeien gaan niet ineens later slapen of eerder wakker worden, vogels tsjirpen als het ze uitkomt en de haan kraait als hij de zon ziet opkomen. En dat laatste is niet waar, want zelfs in een donker hok kraait de haan bij zonsopkomst.

Zomertijdprincipe in andere situaties

Wat zou er gebeuren als we het zomertijdprincipe op iets anders zouden toepassen? Neem bijvoorbeeld een dekbed, we knippen in maart de bovenkant eraf en naaien die er aan de onderkant weer aan. In oktober doen we dat precies andersom. Bij het ontbijt dekken we de tafel, maar het tafellaken verschuiven we natuurlijk een stukje. Een zomertafellaken.

Zomerminuten

Van elke 24 minuten op een dag maken we zomerminuten. We halen de eerste minuut weg en plakken die er als 25e minuut achter. Nog steeds is die 24 minuten dan nog 24 minuten, maar nu loopt die tijdsspanne van minuut twee tot minuut vijfentwintig. Tien over twaalf is dan elf over twaalf geworden, terwijl het nog steeds tien over twaalf is.

Zomertemperatuur

En natuurlijk zetten we de temperatuur ook in zomertijd. Het lijkt dan nu wel koud, in de zomertemperatuur is het al gelijk een stuk warmer. Niet dat het warmer aanvoelt, we hernoemen gewoon de 0 °C naar 10 °C en ineens lijkt het warm. Met een waterig zonnetje en niet al te veel wind is het dan al snel 25 °C. Dat klinkt dan toch een stuk beter.

Ja, laten we het zomertijdprincipe op alles gaan toepassen.

Leave a Reply

Skip to content
%d bloggers like this: