Twee minuten stilte

Het is vier mei. Vanavond zijn we twee minuten stil. Met mijn dochter bezocht ik vandaag oorlogsgraven op de Noorderbegraafplaats in Hilversum. Met mijn vierendertig jaar ben ik ouder dan de meeste gesneuvelde Britse militairen die er hun laatste rustplaats hebben. Slechts eentje werd ouder en werd drieënveertig.

Herdenking

Tijdens de Nationale Herdenking herdenken we allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Twee minuten stilte

Op de Noorderbegraafplaats zag ik een beeld van Hetty Noorman-Hogenhout: “Twee minuten stilte”

Het Bronzenbeeld ‘2 Minuten stilte’ is te vinden op de Noorderbegraafplaats bij Laan 1940-1945. Het is een herdenkingsmonument. Het bronzen beeld stelt een vrouw en kind voor, beiden in een eerbiedige houding. Het kind kijkt omlaag en houdt de handen langs het lichaam, de vrouw heeft haar handen gevouwen en kijkt omhoog. (via)

Hetty Noorman-Hogenhout

Twee minuten stilte, Hetty Noorman-Hogenhout

Twee minuten stilte, Hetty Noorman-Hogenhout

De oorlogsgraven

De datum op de meeste graven van de gevallenen uit het Gemenebest is 10 mei 1945. Dit is na de bevrijding.

 

Atkin, Thomas Vincent Haig
† 10 mei 1945

Crowther, Fred
† 30 mei 1945

Fisher, Jack
† 10 mei 1945

Hall, Henry
† 10 mei 1945

Hart, Lawrence Copley
† 10 mei 1945

Hartshorn, Owen William
† 10 mei 1945

Hyde, Robert Henry Clement
† 10 mei 1945

Langley, Vernon George
† 10 mei 1945

Obeney, Edward Charles
† 10 mei 1945

Onion, Samuel
† 10 mei 1945

Spencer, Albert
† 16 juni 1945

Thompson, George Valentine
† 22 juli 1945

Wain, Donald Eli
† 10 mei 1945

Walley, Roy James
† 10 mei 1945

Whitehall, Lewis George Edmund
† 10 mei 1945

Wood, Ronald
† 10 mei 1945

Vrijheid

Zo jong en gestorven voor de vrijheid van ons. Vrijheid die zo gewoon lijkt.

UpdateSelma wilde weten waarom ze bijna allemaal op 10 mei waren omgekomen. Zij vond deze website. Op 10 mei hadden de Duitsers zich al overgegeven. Op 10 mei ontwapenden ze de mannen van het Hermann Goeringregiment. Ineens ontplofte een mijn in een stapel munitie. Of de mijn met opzet of per ongeluk was gegooid is onduidelijk, omdat de Duitser die de mijn op de grond gooide ook overleed.

Leave a Reply

WordPress PopUp Plugin
Skip to content
%d bloggers like this: