Liegen met statistiek – Zalando in Der Spiegel

In Der Spiegel van deze week (week 42, 2013) zag ik een grafiek van de omzet van Zalando. Zo op het eerste gezicht lijkt de omzet in 2013 hard te kelderen. De balk is korter dan de balk voor de omzet in 2012.

Als er beter wordt gekeken is er te zien dat in de rechterbalk alleen de omzet van het eerste kwartaal van 2013 is weergegeven. En dan staat er ook nog een pijl met een prognose van 2 miljard omzet in 2013. Dat is bijna een verdubbeling van 2012.

Klopt deze grafiek?

In dit bericht is uitgelegd welke vragen gesteld moeten worden om statistieken beter te snappen. Vraag 11: “Klopt de grafiek?” is hier een goede vraag. Het antwoord: Nee. De grafiek klopt niet, want de te vergelijken periodes zijn niet juist weergegeven. En de pijl lost dit niet op, want die staat te laag weergegeven.

Zalando omzet - Der Spiegel - Grafiek

Hoe dan wel?

Als de verwachte omzet voor 2013 er wel in was gezet, zou er een heel ander beeld zijn. Dan ziet de grafiek er bijvoorbeeld zo uit.

Zalando omzet - Met verwachte omzet 2013 - Grafiek

Leave a Reply

Best Wordpress Popup Plugin
Skip to content
%d