OZB en WOZ-waarde in Hilversum 2014

Vorig jaar (2013) bekeek ik de veranderingen van de WOZ-waarde en de OZB-tarieven in Hilversum. De verwachting is dat bij dalende OZB-waardes de te betalen OZB ook daalt. Niets bleek minder waar. Dit jaar doet de gemeente Hilversum er een schepje bovenop. Het OZB-tarief stijgt ruim 9%.

OZB WOZ Hilversum

De vastgestelde WOZ-waarde voor 2014 daalt met bijna 4%, dus er mag in totaal 5% meer betaald worden aan OZB. Dit betekent dat de stijging van belastingopbrengst hoger is dan de daling van de WOZ-waarde. De rode lijn hiernaast laat de opvallende knik omhoog zien. Deze wordt veroorzaakt door de extra sterke stijging van het OZB-tarief.

Gemeenteraadsverkiezingen

in 2014 ozb tot 2012 op hilversum nlIn het jaar van de gemeenteraadsverkiezingen zorgen dat de OZB-tarieven belachelijk hoog oplopen. Dat is raar. Zou de gemeenteraad niet opletten? Alleen Leefbaar Hilversum stemde tegen de verordening OZB 2014. Op de site Hilversum.nl zijn de gegevens (op 30-1-2014) niet overal correct. Het tarief van 2012 staat er nog steeds. (zie ook plaatje hiernaast, klikken voor vergroting).

Conclusie

De opbrengsten via de OZB worden verhoogd in de gemeente Hilvesum. Terwijl de huizenprijzen (n=1) in tussen 2010 en 2014 ruim 16% zijn gedaald, is de opbrengst via de OZB in diezelfde periode met 27% gestegen.

 

 

Leave a Reply

Skip to content