Zo laat je je lezers woord voor woord je blog lezen

pen, schrijvenEr zijn honderden berichten over hoe de juiste titel voor een blog wordt geschreven. Deze zijn voornamelijk geschreven door contentmakers. En ik schreef er ook een. Een goede titel is belangrijk om verkeer naar je site te krijgen, maar hoe schrijf je daarna?

Wat denk je van de echte content? Of is het genoeg om een goede titel te schrijven en gaat het dan vanzelf/ Nee, natuurlijk niet. Verkeer naar je website is belangrijk, nog belangrijker is dat je content wordt gelezen en daarna gedeeld.

Alinea’s zijn niet zo cool als titels. Een oneliner die aanspreekt, daar heeft iedereen een idee over. Een alinea, tja dat is content, dat zien we wel. En die lezers van tegenwoordig? Die scannen toch alleen teksten? Als je ze de kans geeft wel.

Je lezers lezen alles. Elk woord, elke bullet, elke zin. Je lezers gaan pas teksten scannen als je tekst de aandacht niet weet vast te houden. De aandacht verliezen is makkelijk. Te lange zinnen. Zinnen die niet op de vorige aansluiten. Of juist veel korte zinnen die beter als bullets konden worden geplaatst.

Een alinea kan uit een regel bestaan.

Of meerdere regels. Zorg ervoor dat de tekst in je paragraaf niet alleen opvulling is. Kill your darlings, schrijven is schrappen. Die clichés zijn waar. OK, een aantal lezers van dit bericht is al afgehaakt. Voor hen is het geen relevante content. Het ontbreken van tussenkopjes en bullets zorgt dat ze de tekst niet goed kunnen scannen. Jij niet. Jij leest nog, je bent nieuwsgierig. En je vraagt je nu af waarom je dit nog leest.

Een aantal lezers van mijn blog leest letterlijk alles. Iedereen heeft van die fans. Ook jij hebt waarschijnlijk een favoriete blogger van wie je alles wilt lezen. Je houdt van zijn of haar schijfstijl, taalvondsten, woordgebruik of unieke kijk.  Je leest die berichten, je deelt die berichten en leest nog een paar berichten uit het archief.

Goede alinea’s, zo simpel is het. Je leest dat blog niet vanwege de titel of de bullets. Dat een titel ervoor zorgt dat je het blog wil lezen is logisch. Je leest daarna de alinea’s. De eerste zin van de alinea zorgt ervoor dat je de tweede wil lezen, de tweede zin verwijst naar de derde en zo gaat dat door. Als je een lang blog schrijft en bezig bent met zin vijfentachtig wil je ook dat zin zesentachtig wordt gelezen.

Het zin voor zin doorlezen is makkelijker als de zinnen op elkaar aansluiten. Net zoals zinnen naar de volgende zin verwijzen, refereren zinnen naar de vorige zin. In de vorige zin stond wel heel vaak zin of zinnen. In de volgende zin staat weer zin.

De eerste zin is de titel. Dit kan een werktitel zijn. Je kan na het schrijven van je blog een titel bedenken die voor meer bezoek zorgt. De titel is de hoofdgedachte van het bericht. Elke zin daarna hangt samen met dat idee. Elke alinea natuurlijk ook.

De volgende alinea begin je als er een nieuw deelonderwerp wordt beschreven. Alinea’s kunnen uit een zin bestaan. Gebruik een voorbeeld en je alinea wordt langer. Je gedachten ordenen en toelichten doe je in meerdere zinnen. Een alinea eindigt als je je punt hebt gemaakt.

Alinea’s bevatten informatie. De lezer verwacht dat er een bepaalde hoeveelheid informatie wordt gegeven in een alinea. En als die informatie is gegeven volgt er een inspringing of een witregel.

Die regel scheidt de ene alinea van de andere en verbindt de alinea’s tegelijkertijd. De aandacht houd je vast met goede alinea’s die gerelateerd zijn aan de titel. Je blogtitel schrijven heb je al geleerd. Je kent de visuele truc van bullets en nu weet je ook wat je moet doen om je lezers van A tot Z je blog te laten lezen.

Een deelonderwerp per alinea, zinnen die op elkaar aansluiten, alinea’s die op elkaar volgen, schrappen van zinnen die niets toevoegen en alinea’s verbinden met witregels.

Schrijf goede alinea’s.

 

 

 

Leave a Reply

Skip to content
%d bloggers like this: