Dag 1 van de Vierdaagse 2019

Hij is dit jaar twaalf geworden en mag voor het eerst de Vierdaagse lopen. Ik mag mee als begeleider en het is ook bijna de eerste keer. Ooit in 2003 liep ik een dag de 50km, Vierdaagse werd daarmee Eendaagse en Veelblaarse. Dit keer is de afstand 30km. Alhoewel op dag 1 lopen we 33 km.

Om 6.45 starten we. De 50 en 40 km zijn dan al onderweg. Voor de 30 km zijn twee startgroepen. Vandaag en donderdag starten we in de vroege groep, woensdag en vrijdag in de late groep. De start wordt afgeteld. Het confettikanon knalt de hekjes open en we kunnen naar de Waalbrug.

Een groot lint aan wandelaars. Jong en oud, toch vooral veel grijs haar met een badge van de Gouden Kruisdragers op hun rugzak. Militairen uit onder andere Nederland, Duitsland, de VS, het VK, Denemarken, Zweden, Canada lopen met wat sneller en banen zich een weg door de rest.

Al zingend, al marcherend wandelen ze met hun bepakking verder. De eerste splitsing is in Oosterhout. De 30 km linksaf, de rest rechtdoor voor een extra lus. Langs de kant de aanmoedigingen van iedereen. De sfeer is goed.

Het is bewolkt en een graad of 16. Ideaal wandelweer. Buiten de bebouwde kom is het aan de kant iets rustiger, maar ook hier staat publiek aan te moedigen en van alles uit te delen.

De militairen geven hun goodies aan de kinderen langs de kant. High fives worden continu gegeven. De voorbijrijdende trein laat ons even stilstaan. De meegebrachte broodjes zijn snel op. Geen probleem, want langs de kant wordt genoeg verkocht.

De harde muziek in vierkwartsmaat schalt door menig speaker. Als we even pauze nemen zien we de oneindige stroom aan wandelaars. “Vroeger werd de route andersom gelopen,” wordt continu gememoreerd. Hij krijgt ook aanmoedigingen van de snellere wandelaars.

Terug over de Waalbrug, langs Belvédère. De menigte zingt, joelt, moedigt aan, zuipt, lacht, highgivet, deelt uit en verhoogt telkens de sfeer. De finish in zicht, de agent stopt het verkeer en we lopen de eerste dag uit.

De voeten houden het redelijk, maar toch heb ik een paar blaren. Even langs de blarenpoli. Ik ben niet de enige en heb ruim 200 wachtenden voor me. Op naar morgen. Wederom 33 km te wandelen.

Leave a Reply

Skip to content
%d bloggers like this: