Bril overboord

Mijn bril uit het water vissen was een hoogtepunt van de zeilweek. Dat wat overboord valt en niet drijft, blijft overboord. Met mijn voeten stap voor stap door de modder op de bodem. Ineens voel ik iets in de modder. Ik stap op iets hards en trek snel mijn voet terug. Het blijkt de helft van een paar roze kindercrocs. Een stap opzij voel ik weer wat, met mijn voet wip ik het omhoog naar het wateroppervlak. Het is mijn bril.

Dat die bril in het water kwam, is al domme pech. Mijn bril viel namelijk vlak bij de steiger overboord. Alleen jammer dat ik mijn bril nog ophad.

Met een valk oefenen we de hogerwallanding. Aan de wind aankomen, zeilen rustig gevierd en daarmee precies de snelheid regelen en stilliggen. Al de hele ochtend leggen we zo aan bij de lange steiger. De wind is 4 Bft en de vlagen zijn 5 of 6, een behoorlijke wind. Bijna bij de kant stap ik af en hou de boot af als die toch nog iets te veel snelheid heeft. Tegen de kant opbotsen is namelijk niet de bedoeling.

Deze ene keer gaat het bijna net zo. De aandewindse lijn is goed gevonden en de stuurman controleert de snelheid. Toch nog iets te hard wordt dit keer niet opgeloefd, maar een beetje afgevallen. De windvlaag in die draaiing laat de fok deels volvallen. Twee bemanningsleden stappen naar bakboord, op dat moment de lage kant. “Laat alles vieren,” geef ik aan terwijl ik het voordek op stap om op de kant de boot af te houden. Ik stap op het einde van de kraanlijn dat onhandig hier over het voordek is komen te liggen.

Het op het voordek stappen tijdens het afvallen, volvallen van de fok, de bemanning die naar lij gaat en het einde van de kraanlijn waar ik bovenop stap zorgen ervoor dat ik kopje onder ga.

Het overboord vallen was genoeg om de snelheid uit de boot te krijgen. Dat dan weer wel. Waar ik eerst de steiger zag, zie ik nu het groene water en kom weer naar boven. Hier kan ik staan. Via de voorpunt en de steiger klim ik op de kant. “Waar is je bril?” vraagt de stuurman.

-“Die ligt daar nog. Die ben ik kwijt.” Mijn zonnebril is ook op sterkte, alleen zie ik het niet zitten om de rest van de week alleen maar die zonnebril te kunnen gebruiken. Slechts een oplossing blijft over. Opnieuw het water in en zoeken naar de bril. Mijn kleren waren toch al nat.

boot steiger bijna bij de kant

Leave a Reply

Skip to content
%d bloggers like this: