Van blogs naar manuscript

Het lijkt simpel. Pak alle blogs, plak deze onder elkaar, sla het op als PDF en het manuscript is klaar. Zo simpel kan het zijn, maar dat is het niet. Mijn blogs zijn geschreven voor het web. Al de witregels staat minder goed op papier. Alleen bij poëzie wordt minder inkt op een pagina gedrukt.

Nu kan ik natuurlijk alle blogs van de afgelopen 14 jaar bij elkaar zetten. Dan mist echter focus. Ik besluit om dit boek te laten gaan over het uit huis gaan van Anna Sophie gecombineerd met het begin van de coronacrisis waarin ik haar niet meer mocht bezoeken.

Opmaak

Als eerste ga ik op zoek naar de gewenste opmaak. Ik ga uit van een klein boek met een harde kaft. Misschien kan een paperback ook. Het lettertype in het boek is met een schreef, de uitlijning mag gewoon links om rare witte blokken in de tekst te voorkomen en niet elk blog hoeft te beginnen op een nieuwe pagina. Een columnist die zijn columns wil publiceren heeft het makkelijker. Althans, de zetter van het boek. De columns hebben namelijk vaak hetzelfde aantal woorden. De titel maak ik vet en krijgt een grotere letter.

Ik begin maar eens met het bedenken van een opmaak per hoofdstuk. Elk blog, hoe kort of lang ook is een hoofdstuk. Titel, eerste alinea dikgedrukt en veel witregels gewoon weg. De tussenkopjes werken online heel goed. De teksten worden dan scanbaar en de SEO-score verbetert, in een boek is dat niet nodig. Elk blog kopieer en plak ik naar het document. Ruim 200 kantjes onopgemaakte tekst verander ik gestaag naar de vooraf gedefinieerde stijl. Na een paar dagen heb ik nog ruim 125 pagina’s. De tekst loopt door op elke pagina. Als de titel van het volgende hoofdstuk dan alleen op een pagina staat zet ik die met de control en enter op een nieuwe pagina.

Dit is het document dat ik naar uitgevers kan sturen. Ik verwacht dat zij straks ongetwijfeld iets gaan vinden van de opmaak en dat het in een later stadium aangepast gaat worden. Toch denk ik dat het manuscript in eerste instantie ook al goed moet smoelen om een visitekaartje af te geven. Dit ging op totdat ik de aanleverspecificaties van de uitgevers lees. A4, regelafstand op anderhalf en Arial of Times New Roman. Geen probleem, mijn document zet ik zo om naar het gewenste formaat.

Door de grote hoeveelheid blogs in eenzelfde formaat in het manuscript te gieten kan ik met behulp van de koppen makkelijk een inhoudsopgave genereren. Hierdoor komen er vier pagina’s bij. Nu is het manuscript klaar om te versturen.

Leave a Reply

Best Wordpress Popup Plugin
Skip to content
%d