Het mooiste gedicht #gedichtendag

Het mooiste gedichtHet is gedichtendag. En dat is het uitgelezen moment om de mooiste gedichten extra aandacht te geven. Joost van den Vondel won in 1620 een dichtwedstrijd met een kort gedicht. Het is een palindroom en bestaat uit drie letters, waarbij een letter zelfs twee keer gebruikt is.

Reciteren

Soms kom ik mensen tegen die prachtig gedichten kunnen voordragen. Dit reciteren gebeurt dan met een luide klank, er wordt niet te snel gesproken en het ritme van de tekst wordt eer aan gedaan. In verschillende ruimtes wordt er op andere manieren gereciteerd. In een kerk of in de open lucht, in het theater of in een bruine kroeg.

De woorden zweven

Het voordragen van een gedicht gebeurt bij voorkeur uit het hoofd. Stel eens voor hoe Herinnering aan Holland van Hendrik Marsman wordt voorgedragen met een zelfde traagheid als hij de rivieren door het oneindig laagland zag gaan. Het wordt doodstil en elk woord zweeft door de ruimte naar de oren van de toehoorders. Net als dat woord is gearriveerd komt het volgende woord aan. Snel genoeg om de aandacht vast te houden en langzaam genoeg om spannend te blijven.

Kadans

De kadans in het gedicht wordt versterkt door de spreker en de stilte van de toehoorders is oorverdovend. Ik heb bewondering voor dichters en hoe ze de dichtvormen en rijmschema’s kloppend weten te krijgen. Van sonnet (abba abba cdc dcd) tot limerick (aabba) en haiku (5,7,5). Dichters zijn ware kunstenaars.

Over het mooiste gedicht

Het gedicht dat ik altijd weet te onthouden is van Joost van den Vondel. Het gedicht is prachtig, eenvoudig en adembenemend mooi. Het is kort en krachtig. Het is achterwaarts te lezen en de betekenis blijft gelijk. Het is bijna vierhonderd jaar geleden geschreven voor een dichtwedstrijd. Met succes want het was het winnende gedicht. Drie letters, twee woorden, een zin, een gedicht.

Het gedicht van Joost van den Vondel

 

U nu

Leave a Reply

Skip to content
%d bloggers like this: