Nieuwe spalken

Ze is zes en is inmiddels toe aan haar vierde paar spalken. De hakken zijn verhoogd, zodat ze haar voeten mooi kan afwikkelen en haar knie in de juiste stand wordt gedwongen. Wie had gedacht dat ze ooit zou gaan staan? Of zelfs zou kunnen lopen. Dat waren niet alle artsen. Wij wel. Door te helpen, hulpmiddelen als spalken te gebruiken en niet op te geven. En door fysiotherapeuten te vinden die ook eigenwijs zijn.

Voeten masseren

Dan moet ze zelf ook nog willen staan. Met haar voeten in spitsstand gaat dat lastig. Dagelijks haar voeten masseren en door de spitsstand duwen en haar af en toe neerzetten op haar voeten. Meestal trok ze dan haar voeten in en hing ze aan een van haar ouders.

Het voorbeeld

Haar broer en zus lopen gewoon en goed voorbeeld doet volgen. Zo ging ze zelf kruipen toen ze zag hoe haar broer zich voortbewoog. Daarvoor rolde ze gewoon overal naartoe. Met spalken aan heeft ze uren in een statafel gestaan. Hierbij werd ze vastgegespt en werd de druk op haar voeten opgebouwd. Ter afleiding kon ze dan spelen met speelgoed op een blad dat aan de statafel was bevestigd. Staan en lopen is intensief, het gevaar was dat ze haar knieën overstrekte en spalken zijn nodig om deze stand te corrigeren.

Nieuwe spalken

Het passen van de nieuwe spalkenTwee weken geleden werden haar voeten gegipst. Van deze gipsafdruk is een mal gemaakt en deze werd weer gebruikt om haar spalken op maat te maken. Gisteren mocht ze passen. Ze klom zelf op de bank en keek geïnteresseerd naar dat gefriemel aan haar voeten. Net op het moment dat er een streepje werd gezet bewoog ze haar voet. Opnieuw werd de sok van de spalk om haar voet gezet en dit keer was het streepje gezet voordat ze haar voeten bewoog.

Lopen langs de leuningen

Bij het revalidatiecentrum zijn in alle gangen leuningen aan de muur. Zoals ballerina’s zulke leuningen gebruiken om hun danspassen en sierlijke bewegingen in te studeren, oefende zij haar passen. De muur hangt vol met kunstwerken, de collectie wisselt regelmatig. De kunstwerken met kleuren hadden aantrekkingskracht. Een paar stappen liep ze langs de muur en heel voorzichtig probeerde ze een paar stappen los. Vervolgens kroop ze een stukje om bij het schilderij te komen wat ze graag wilde aanraken.

Trots

Haar nieuwe spalken worden nu afgemaakt en volgende week mag ze oefenen met lopen met haar rood-met-stippenspalken. Op een egale ondergrond gaat het de goede kant op. Wel is elk hobbeltje een grote hindernis en een stuk speelgoed dat op de grond ligt een obstakel. Stoepen, wegen, grasvelden, zandbakken of stranden zijn nog niet beloopbaar. Er zijn daar teveel opstaande randen en oneffenheden, het oppervlak is vaak niet recht en het ontbreekt er aan leuningen aan de zijkant waar ze zich aan kan vastpakken om haar evenwicht te corrigeren.

Op een dag staan haar voeten in een betere stand en loopt ze zonder spalken rond. Lachend en trots.

20130315-174037.jpg

Leave a Reply

Skip to content
%d bloggers like this: