[INFOGRAPHIC] Zorgverzekeraars in Nederland – Een overzicht

Een overzicht van de zorgverzekeraars in Nederland en welke organisaties bij elkaar horen is in een infographic geplaatst door Zorgkiezer.nl. De vier grote zorgverzekeraarsconcerns hebben het grootste gedeelte van de Nederlandse markt in handen.

De vier grote zorgverzekeraars zijn Achmea, VGZ, Menzis en ONVZ. Achmea bewerkt de markt met maar liefst elf merken (Agis, Avero, De Friesland Zorgverzekeraar, Prolife, Interpolis, Kiemer, OZF, Take Care Now, YouCare en ZilverenKruis) , VGZ gebruikt acht merken (Bewuzt, De Goudse, IZA, IZZ, Univé, Zekur, UMC en VGZ). Samen zijn ze goed voor 9,5 miljoen verzekerden.

De vier grote partijen hebben 90% van de markt in handen. Het overstappen van de ene naar de andere verzekeraar kan zelfs een overstap zijn binnen hetzelfde zorgverzekeraarsconcern. Hieronder staat de infographic, daaronder staat de beschrijving van de consolidatieslag op de zorgverzekeraarsmarkt.

zorgverzekeraars in Nederland

De consolidatieslag van zorgverzekeraarconcerns

In 2007 ging OZ op in CZ en fuseerde Univé met VGZ-IZA-Trias. In 2008 fuseerde Delta Lloyd Ohra met CZ, Azivo met Menzis en Agis met Achmea. In 2009 gaat Univé zorgverzekeraar N.V. op in N.V. Univé Zorg. Confior gaat op in het Menzisconcern. In 2010 wordt de portefeuille van PNO overgedragen aan ONVZ. Groene Land-PWZ gaat binnen Achmea op in Zilveren Kruis. In 2011 wordt de portefeuille van AZVZ overgedragen aan Zorg en Zekerheid. In 2012 fuseren De Friesland en Achmea (alhoewel dit eigenlijk op 31-12-2011 gebeurde) en Trias gaat op in VGZ. In 2013 en 2014 is het rustig op de markt en in 2015 komt er een nieuwe speler op de markt: Anno 12.

 

Leave a Reply

Skip to content
%d bloggers like this: