Duvel en Filou

Lookalikes of niet. Duvel en Filou lagen met elkaar in de clinch over de biertjes en dan vooral de fles, het witte etiket en de rode letters. 

De flessen lijken misschien op elkaar. Alle bierflesjes lijken op elkaar. De flessen van Filou en Duvel wijken wel af van de standaard bruine en groene flessen, alhoewel in speciaalbierenland en bij thuisbrouwers de Steiniefles populair is. Zowel Filou als Duvel zijn blonde speciaalbieren met aan alcoholpercentage van 8,5%.

Zie jij het verschil hieronder?

filou en duvel bier

De linker is Filou, de rechter is Duvel. De rechter, dit keer niet de fles hierboven, vindt dat Filou geen kopie is van Duvel. Ook in hoger beroep is dit bevestigd. Zo is het flesje helemaal niet uniek. 43 brouwerijen gebruiken eenzelfde soort fles.

Verschillen en overeenkomsten

filou en duvel

Het etiket dan. Rood schrift op een witte achtergrond, antiek gestileerd komt vaker voor bij speciaalbieren. De naam van het product staat centraal op het etiket en erboven of eronder figuratieve elementen.

De rechter stelt dat het voor de consument ook niet verwarrend is. Het gaat om een speciaalbier. Filou wordt per 4 verkocht, Duvel per 6. En ook de kratten verschillen. Zelfs de glazen die erbij horen. De rechter vindt dat Filou genoeg eigen identiteit heeft. Van een copycat is dan ook geen sprake.

Meer bieren in Steinieflessen zijn hier te vinden.

 

 

 

Leave a Reply

Skip to content