“Wat deed jij eigenlijk bij SAIL?”

Een paar dagen terug zat ik midden in het centrum van de nautische wereld. Vanuit het publiciteitscentrum werkte ik mee aan de verhalen van en over SAIL Amsterdam 2015. Met een rode Crew-polo en een all accespasje heb ik zes dagen rondgelopen over het hele terrein om SAIL te beleven en te spreken met medewerkers, bezoekers, vrijwilligers, matrozen, muzikanten en andere SAIL-liefhebbers. Lees mee wat een webredacteur achter de schermen doet om bij te dragen aan de grootste Social Media SAIL ooit.

Het begint in juni, ik zie een retweet over dat er medewerkers voor het publiciteitscentrum worden gezocht. Het is de dag voor de deadline. Dat is net op tijd, ik verstuur een mail en een week later weet ik dat ik onderdeel ben van het publiciteitscentrum van SAIL. Begin augustus volgt er een briefing in de Kromhouthal en maken de PUC’ers (zoals de vrijwilligers van het Publiciteitscentrum worden genoemd) kennis met elkaar. Stuk voor stuk zijn het experts op hun vakgebied: social media reporters, webredacteuren, fotografen, contentmanagers, camjo’s, foto- en video-editors.

Dinsdag 18 augustus – Een dag voor SAIL

Lege IJhaven op dag 1 van SAIL Amsterdam 2015
De IJhaven is helemaal leeg

De dag voor de SAIL-In parade begint SAIL voor mij. Het schrijven van de top tien must visits en de top 5 beste plekken om de parade te bekijken zijn mijn eerste twee artikelen die op de website worden gepubliceerd. In zowel Engels als Nederlands. Op SAIL.nl is er echter geen plek ingericht voor Engelstalige nieuwsberichten (tip voor de volgende keer). Het publiciteitscentrum is gevestigd in de PTA in Amsterdam aan het IJ.

Op het balkon is er een goed uitzicht over het IJ en de continue stroom aan langsvarende bootjes (of zo je wil Anne: schepen). Vandaag is de IJhaven nog leeg.

Woensdag 19 augustus – De SAIL-In parade

clipper stad amsterdam zeil opdoeken SAIL-In parade
Zeil opdoeken op de Clipper Stad Amsterdam na de SAIL-In parade

Vandaag begint SAIL Amsterdam 2015 met de SAIL-In parade. De dag start met een uitleg over Curator door Stefan Tieleman (Head of TV & Entertainment Twitter Benelux). Hiermee kunnen direct trends worden gezien, gecureerd en geanalyseerd. Snappy TV wordt hierna toegelicht. Met deze tool kan content uit live tv-uitzendingen worden geknipt en direct worden gedeeld. Joey Koetsier bedient deze tool vandaag en zorgt dat de mooiste beelden uit de uitzendingen van RTL en de NOS real-time via officiële twitter-account van SAIL worden gedeeld.

Remco Bron van inBeacon legt uit dat een aantal schepen is voorzien van een long range beacon. Als de boot langsvaart en de bezoeker de SAIL-app heeft geïnstalleerd en bluetooth aan heeft staan wordt er een pushmelding verstuurd met informatie over het schip. Ook als de schepen in de haven liggen worden deze meldingen verstuurd naar de toeschouwers die langs het schip lopen. Naast de beacons heeft inBeacon in de Bark Europa een Nest-cam gehangen, waarmee live, vanaf een deelnemend Tall Ship, kan worden meegekeken met de SAIL-In parade.

Inhaken op SAIL Amsterdam 2015

inhaker KLM SAILEen aantal bedrijven haakt in op SAIL met mooie visuals, de voor de hand liggende SAIL-Sale grap is het best uitgevoerd door Blond. De groet van KLM is wat mij betreft de mooiste inhaker. Een overzicht van de inhakers op SAIL staat hier.

Mijn kinderen kijken of de boten er al aankomen en zien ineens een topzeil boven de gebouwen in Noord. Het vlaggenschip de Clipper Stad Amsterdam komt als eerste Tall Ship binnen en legt aan voor de PTA. De matrozen klimmen de mast in en de ra’s op om de zeilen netjes op te binden. Het binnenkomen van de Tall Ships duurt langer dan gepland. Terwijl de IJhaven wordt opengesteld voor de varende belangstellenden meren de laatste schepen af.

Op de Social Media Boot van KPN ga ik ‘s avonds naar de allereerste SAIL Music Marina. Isa Hoes vaart mee. Een concert op het IJ met een tribune op de kant en veel toeschouwers in sloepen voor het podium. Met grote schermen kan er worden meegekeken op het podium. Het Concertgebouworkest speelt subliem de maritieme stukken. Af en toe zweven de klanken van de muziek op langsvarende boten door het publiek. Klassiek mixt dan met Hazes en soms ook een stampende vierkwartsmaat housebeat. Over het concert schrijf ik dit artikel.

Donderdag 20 augustus – NK Waterfietsen

De twittermirror bij het NK waterfietsen met @LeontienNL en @Manon_Comm #SAIL2015 @TwitterNL
Leontien en Manon met de Twitter Mirror

Op donderdag is het NK waterfietsen voor prominenten. Leontien van Moorsel is hier het boegbeeld en is beschikbaar voor een interview. Met Manon Verhoeven, Franklin van der Erf en Joey Koetsier ga ik naar de Kop van het Javaeiland. We worden gebracht met een boot van het perscentrum. De ervaren schipper loodst ons naar de afstapplek. We zoeken een goede plek voor het interview met de waterfietsbak op de achtergrond in beeld. De commentator van de Staatsloterij verslaat live het waterfietsspektakel. Zijn enthousiasme zorgt ervoor dat een groot deel van ons interview niet is te verstaan. Het is wel te gebruiken voor dit artikel. We gebruiken de Twitter Mirror voor een sailfie met Leontien.

Om de Groene Oceaan te promoten schrijf ik twee keer een top vijf. Een daarvan is de Kids top 5. De Groene Oceaan is het gebied bij de NDSM-werf. Bij een volgende SAIL kan dit misschien beter nog het SAIL-festival worden genoemd. (Natuurlijk alleen als de festivals nog steeds zo populair zijn in 2020).
Vandaag maak ik een afspraak bij de Alexander von Humboldt 2 (Alex-2) om morgen de mast in te klimmen. Vandaag kijk ik alvast aan boord.

Vrijdag 21 augustus – Fantastisch uitzicht

Op vrijdag ben ik om 13.30 bij de Alex-2 om de mast in te klimmen. Fotograaf Remco Schoonderwoert gaat mee, zodat hij ook mooie beelden kan schieten vanuit de mast. Ik teken een formulier dat ik op eigen risico naar boven klim. We krijgen een klimvest aan en instructie over hoe we moeten klimmen. Alles wat loszit, mag niet mee. Mijn Gopro en telefoon (OnePlus One, over vijf jaar waarschijnlijk al hopeloos ouderwets) kunnen met een touwtje worden vastgemaakt aan mijn riem.

in de mast van de Alex-2
In de mast van Alex-2. Foto door Remco Schoonderwoert

Het verticale deel van het want is om aan vast te houden, op de horizontale delen kan worden gestaan. Florin en Carl van de Alex-2 begeleiden ons naar boven. Het eerst stuk gaat snel, hoe dichter bij het eerste platform op 15 meter hoogte, hoe smaller de ruimte is om mijn voeten in te zetten. Net onder het platform zeker ik me. Het platform steekt een stukje uit en dat betekent dat er een stuk naar boven, maar ook naar achter moet worden geklommen.

Op naar het tweede platform op ongeveer 30 meter. Af en toe blijf ik haken door de touwtjes waarmee ik mijn Gopro en telefoon heb vastgezet. Het uitzicht over de boot, het IJ en de kade is fantastisch. Ik film en maak foto’s.
Later op de dag klimt ook Enzo Knol naar boven. Live op Periscope stream ik dit. Het met Joey geschreven artikel over Enzo’s klimtocht komt op de website. Enzo’s vlog erover staat hier. De Periscope-stream kan hier worden teruggekeken. Hieronder een impressie van het geweldige uitzicht vanuit de mast.

Crewparade

‘s Middags is de crewparade. De bemanningen van de Tall Ships bedanken de stad Amsterdam en de stad bedankt de bemanning. De parade wordt aangevuld met muziek. Als de parade even stilstaat dansen de mannen van de Gloria met de dames van de Wylde Swan. Het is een indrukwekkende stoet die eindigt op de Dam waar voorzitter van de Stichting Sail Amsterdam Arie Jan de Waard ze verwelkomt. Het ingekorte artikel over de crewparade staat hier. De voor de bemanning van de Chileense Esmeralda bestemde bussen zijn door de politie weggestuurd van de Dam. Dus marcheren ze terug naar de IJhaven. Het marcheren trekt veel bekijks. (Kijk de Periscope hier terug).

Zaterdag 22 augustus – Piraten

Op zaterdag, met 600.000 bezoekers de drukste dag van SAIL Amsterdam 2015, bezoek ik met mijn gezin SAIL. Vroeg met de trein, om kwart voor tien op de pont naar Noord en als eerste op het Indiase Tall Ship Tarangini. Bij de pont naar het Java-eiland wachten we tien minuten en worden we naar de overkant gebracht. De rij bij het marinefregat is lang, het reuzenrad krijgt de voorkeur. Het uitzicht is geweldig. Ik fotografeer en film met mijn telefoon. Op de website staat dit artikel over het bezoek van mijn kinderen aan SAIl.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima groeten het publiek bij SAIL Music Marina #SAIL2015
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima groeten het publiek bij SAIL Music Marina

‘s Avonds ga ik met Dimple Sokartara naar de SAIL Music Marina waar het Gelders Orkest live de muziek speelt bij de film Pirates of the Carribean. De kapitein van de sloep brengt zet ons vlak achter het podium af. Op het podium fotograferen we het publiek en bereiden het interview met dirigent Ludwig Wicki voor. Dit interview wordt gestreamd met Periscope. Hij is zelf een zeiler en vindt het geweldig om hier te mogen optreden.
Het bestuur van SAIL staat op de plek waar wij net zijn afgestapt. Dit is de ideale gelegenheid om ze wat vragen te stellen. Erwin van Lambaart vertelt dat het nu niet mogelijk is, omdat het koningspaar eraan komt. Die aankomst is natuurlijk live gestreamd. Op de Social Media Boot van KPN vind ik een plek om tijdens het concert en de film dit artikel over het Gelders Orkest bij de SAIL Music Marina te schrijven.

Zondag 23 augustus – Thank You Parade

De matrozen op de ra van de Gloria. #SAIL2015
De matrozen op de ra van de Gloria.

Zondag is de laatste dag van SAIL. Dit jaar wordt het evenement afgesloten met de Thank You Parade. De Tall Ships vertrekken in een colonne richting IJmuiden.

Eerst vaar ik met Nautiek een rondje door de IJhaven. Mijn kinderen genieten van dit uitzicht vanaf het water. Op de kant en op het water is het net als bij de eerste dag druk. De Colombiaanse Gloria maakt indruk met de bemanning op de ra’s. (Mijn kinderen maakten een tekening van het vertrek van de Gloria.)

Op de onderste ra staan ze in hun witte broeken en rode shirts, daarboven dragen ze blauwe shirts en op de bovenste ra’s dragen ze gele shirts. Terwijl het Colombiaanse volkslied wordt gespeeld zwaaien ze vanaf grote hoogte naar de toeschouwers en vertrekken ze naar de volgende haven.
Met Franklin van der Erf ga ik de kade op om bezoekers te vragen wat ze van SAIL vonden. De reacties komen overeen. Alle bezoekers hebben genoten van SAIL.

De grootste Social Media SAIL ooit

77 kilometer gelopen tijdens SAILMeer dan 115000 tweets werden geplaatst tijdens SAIL en dat leverde 250 miljoen impressies op (lees meer op het blog van Twitter). Hiermee is het de grootste Social Media SAIL ooit.

En wie denkt dat een webredacteur alleen maar op een stoel achter zijn laptop zit een beetje stukjes te tikken: dat klopt aardig, maar om die verhalen te verzamelen moet er op de locaties worden gekeken, worden gesproken met toeschouwers, bemanningen en medewerkers.  Op mijn smartphone is te zien dat ik in de vijf SAIL-dagen 77 kilometer heb gelopen.

Bedankt en tot 2020

Bedankt Stichting SAIL Amsterdam, PUC en PEC, vrijwilligers, medewerkers, bemanningen en bezoekers en allen die SAIL Amsterdam 2015 tot dit grandioze succes hebben gemaakt. Ik ben blij en trots dat ik er op deze manier bij kon zijn. Over vijf jaar ben ik er graag weer bij.

 

Leave a Reply

Best Wordpress Popup Plugin
Skip to content
%d