Een bezoeker per dag?

Een bezoeker per dag ontvangen klinkt logisch, maar is voor het welzijn van Anna Sophie erg lastig. Haar broer en zus mogen al niet mee, nu ga ik alleen op bezoek. Videobellen met haar moeder dan maar. Dat we in hetzelfde huishouden wonen is geen argument. Sowieso is Amerpoort al coulant, omdat de bezoekregeling wordt toegepast op de bewoner en niet de woning.

Ze wacht op haar kamer. Ik kom in het donker aan en zie dat in de hal twee medebewoners net hun jassen aankrijgen voor een avondwandeling. Minimaal anderhalve meter stap ik naar achteren om ze langs te laten lopen. De begeleider en ik houden een grote afstand aan als ik over de verder lege gang naar de kamer van Anna Sophie loop.

Ze is blij me te zien, loopt gelijk de gang op om te kijken waar haar moeder blijft en loopt rustig weer naar binnen. Ik krijg een knuffel, ze helpt me mijn jas uittrekken. Ze trekt aan mijn sjaal om die af te doen, met als gevolg dat die alleen maar strakker om mijn nek komt te zitten. Als eerste videobellen we het gezin. We zitten op bed. Voordat de verbinding tot stand komt ziet ze zichzelf. Dat vindt ze grappig, haar hoofd gaat van links naar rechts, de telefoon spiegelt terug.

Zij als bezoeker naar huis?

Ze gebaart mama en kijkt me vragend aan. Ik leg uit dat er maar een bezoeker mag langskomen per dag. Ze vraagt gewoon nog een keer naar mama. De regels als onzichtbare tralies die haar moeder weghouden. Ik heb contact met medewerkers van Amerpoort om te vragen om een uitzondering. Mijn vrouw en ik uit hetzelfde huishouden mogen niet op bezoek. Wel mag ik Anna Sophie ophalen bij het KDC, meenemen naar huis en later op de avond terugbrengen naar haar woning. Dat laatste levert meer contactmomenten op en daarmee een groter risico. Toch is het voor een zorginstelling lastig om individuele uitzonderingen te maken aangezien ook een groepsbelang speelt. Als alle ouders redeneren zoals ik, heeft de regel dat er maar een bezoeker per dag mag komen geen zin. Daarbij is het al opgerekt naar een bezoeker per bewoner per dag, waarbij het bezoek in de eigen kamer moet plaatsvinden.

Als de dagen lengen, kunnen we gewoon met haar wandelen. Dan is er geen probleem. Op dit moment is het de hele avond donker. Door in gesprek te blijven met de zorginstelling zorgen we ervoor dat er een eenduidige beleid kan worden gevoerd. Gelukkig komt Anna Sophie zaterdag weer naar huis en is het gezin compleet. Helemaal geen bezoek zoals in de eerste (intelligente) lockdown is geen optie. Uiterst voorzichtig opereren om het virus buiten de deur te houden leidt tot strict opvolgen van de maatregelen Voor het welzijn van Anna Sophie is het belangrijk dat ze bezocht wordt door haar ouders. Al eerder gingen we met een persoon op bezoek, als mijn vrouw of ik een verkoudheid te pakken hebben, passen we het bezoek ook aan.

Zaterdag bezoekt zij ons

Voor nu is het een bezoeker per dag. In ons geval is dat een avond in de week een bezoek aan Anna Sophie van haar moeder of van mij. Na een uur pakt ze mijn jas, zwaait ze en gebaart ze slapen. Ik mag weg. Met een knuffel gevolgd door het meelopen naar de deur, uitzwaaien en de deur dichtrekken sluit ze mijn bezoek af. Zaterdag haal ik haar weer op.

Leave a Reply

Skip to content