De kracht van spaties in marketing
In marketing en reclame zijn er verschillende soorten spaties. De spatie te veel, de spatieteweinig en de vormgevingspatie. Samengestelde woorden worden regelmatig met een spatie geschreven. Dit is de spatie te veel. Merknamen zijn soms twee of meer woorden. Dit is de spatie te weinig. In logo’s wordt gebruik gemaakt van negatieve spaties, uitsparingen die bewust of onbewust een extra lading aan het logo geven. De kracht van spaties in marketing wordt in deze blog kort toegelicht.
“Spatie te veel”
Het niet aan elkaar schrijven van woorden is vaak fout Nederlands. Echter door platforms als Signalering Onjuist Spatiegebruik en netwerken als Facebook en Twitter worden deze fouten veelvuldig gedeeld. Zwarte Pieten Pakken , Alle Dames Hakken en Grote Boeken Markt zijn bekende voorbeelden. Deze week viel bij mij een flyer op de mat met de tekst warme winter voeten. Het kan dan volgens de regels van de Nederlandse taal fout zijn, het trekt wel de aandacht. En het inspireert tot het schrijven van deze blog.
De kracht van een spelfout
Een spelfout in de titel levert ook meer hits op dan een foutloze titel, althans zo wordt betoogd in onderstaande cartoon.
Aandacht voor de spatie: Rijks Museum
De kunst van aandacht vragen door een samengesteld woord in twee woorden te schrijven werd vorig jaar naar een hoger niveau gebracht door het Rijksmuseum. Het beeldmerk bestaat uit tekst en tussen de s en de m is een halve spatie te zien. Een storm van kritiek was het gevolg en deze schrijfwijze werd uitgeroepen tot de onjuiste spatie van 2012
Spatieteweinig
De CamelCases zijn het beste voorbeeld van een spatie te weinig. Merknamen die bestaan uit twee woorden worden aan elkaar geschreven. Het tweede woord begint met een spatie. Het eerste meestal ook. Voorbeelden hiervan heb ik beschreven in de blog over CamelCases. Een aantal bekende voorbeelden: WordPress, YouTube, McDonalds, QuickTime en iPad.
Vormgevingspatie
Logo’s waarin negative space (voor het gemak vertaald in vormgevingspatie) zijn er alom. Sommige boodschappen zijn subliminaal. Hieronder staan de logo’s van FedEx, Myspace, de dierentuin van Keulen, ZDF en NBC.
De pijl in het logo van FedEX
Heb je ooit de pijl in het FedEx-logo gezien? Die is te vinden tussen de E en de x.
Het klassieke logo van Myspace
Het (klassieke) Myspace-logo kent twee varianten. Een waarin space wordt benadrukt door een spatiesymbool, en een zonder de letters space.
Logo van de Kölner Zoo
De dierentuin in Keulen heeft een olifant als logo. De poten worden gevormd door de uitsparingen ernaast waarin de Keulse Dom, een neushoorn en een giraffe zijn te herkennen.
Logo van ZDF
Het logo van de Duitse zender ZDF heeft een Z die tevens een 2 is. Dit is natuurlijk niet toevallig. ZDF staat voor Zweites Deutsches Fernsehen. En voor de niet Duitstaligen, Zweites betekent tweede
Logo van NBC
In het NBC-logo is een pauw te zien.
Leave a Reply